Kā kāds skrējējs cepumus cepa..

Šis būs stāsts par vīru, kurš nekad mūžā vēl nebija neko cepis, neskaitot olas uz pannas. Reiz gan viņš mēģināja cept makaronus, uzbēra tos no pakas uz pannas un kādu laiku cepināja, līdz nācās secināt, ka nekas jēdzīgs nesanāk – makaroni tikai apdega, bet īpaši ēdami nekļuva. Neviens viņam nebija ieminējies, ka pirms cepšanas makaronus vēl vajagot izvārīt.. Tas ir vispār kaut kas neiedomājams – kāda tad jēga cept, ja jau ir izvārīti!? Tas ir kā velti darīt dubultu darbu.. Vai tad kartupeļus pirms cepšanas vāra?? Liekas, ka ne, lai arī pats šis vīrs nekad kartupeļus cepis nav. Lai vai kā, šis būs stāsts par vīra jauno pieredzi cepumu cepšanā!

Viss sākās ar to, ka aplūkojamā vīra sieva atrada tīmeklī šokolādes cepumu recepti, kuru atrādīja vīram, sakot, ka tā esot tik vienkārša, ka pat viņš varot uztaisīt. Protams, tas bija sarkasms, to abi apjēdza. Taču pēc dažām dienām vīrs atcerējās par šo recepti un mēģināja to pārlasīt, lai saprastu, vai tas ir kā pietiekami precīzs algoritms, ko tiešām ikviens varētu realizēt pie veiksmīgas apstākļu sakritības, vai tomēr tajā atrodamas arī kādas neprecizitātes. Recepte sastāvēja no divām daļām – vajadzīgo izejmateriālu saraksta un paša cepšanas procesa apraksta. Izejmateriālu saraksts izskatījās šāds:

  • 150 g cukura
  • 250 g sviesta
  • 2 glāzes miltu
  • 3 olas
  • 200 g šokolādes
  • 1 tējkarote cepampulvera

Hmm, nodomāja vīrs, gandrīz visas sastāvdaļas izskatās veikalā nopērkamas, izņemot vienīgi to pēdējo – ne kāds zina, kā tāds cepampulveris izskatās, ne kurā veikalā un kurā sadaļā tas būtu meklējams. Taču gan jau parastā lielākā pārtikas veikalā tādu varētu atrast.

Tālāk galvenā lieta – paša procesa apraksts:

Šokolādi un sviestu izkausē, pieliek cukuru, tējkaroti cepampulvera, saputo. Pa vienai pieliek olas, saputo, pieliek miltus. Mīklu ar tējkaroti liek uz cepampannas, kura izklāta ar cepampapīru, cep 190 grādos apmēram 15 minūtes.

Pirmajā brīdī it kā viss skaidrs – pa soļiem sarakstīts, kas un kā jādara. Taču, ja mēģina iedziļināties sīkāk, rodas dažādas neskaidrības. Pirmkārt, apraksta pēdējā teikumā minēts jauns jēdziens – cepampapīrs! Nekas tāds netika minēts sastāvdaļu sarakstā, droši vien jau tāpēc, ka tas nav ēdams. Taču nevarētu arī būt tā, ka receptes autori uzskata, ka šāda ekstra katram jau mājās strūrī mētājas ruļļiem.. Labi, ka vīrs laicīgi izlasīja šo aprakstu, pirms devās uz veikalu pakaļ sastāvdaļām, citādi būtu jāiet otrreiz.. Protams, arī pats fakts, ka kaut kāds papīrs būs jāliek cepeškrāsnī – lielā karstumā – ļoti mulsināja vīru, jo no skolas laikiem viņš vēl atcerējās, ka papīrs ir viegli uzliesmojošs priekšmets.. Savādi gan, bet jācer, ka šī ir kāda cita lieta, kura tikai neveiksmīgi nosaukta par papīru.

Otrkārt, vīram grūtības radīja arī vārds `saputo`, kurš aprakstā bija minēts veselas divas reizes, bet par kura izskaidrošanu autori nebija papūlējušies padomāt.. Vīrs nodomāja, ka tas droši vien varētu būt sinonīms vārdam `samaisa`, bet nekāda drošības sajūta viņu šajā ziņā gan neapņēma.

Tomēr, neskatoties uz visām šaubām un mulsinošiem izteicieniem procesa aprakstā, vīrs devās uz veikalu pēc izejvielām. Pirms tam viņš gan vēl bija mēģinājis kaut ko no saraksta atrast mājās, jo tur dzīvo arī sieva, kas reizēm ir tikusi redzēta pie plīts – varbūt, ka tiešām kas derīgs dzīvoklī paslēpts! Protams, ne cepampulveri, ne cepampapīru atrast vīram nebija izredžu, jo viņam nebija ne jausmas, kā šādas mistiskas lietas varētu izskatīties. Tiesa, tām droši vien virsū varētu būt rakstīti šie nosaukumi, taču tad jāpārcilā vai ikviena manta dzīvoklī, tām visām pētot uzrakstus – nereāli! Taču divas vielas tika atrastas – cukurs un milti. Nekā no pārējā nebija, tāpēc vīrs devās iepirkties.

Lielākā daļa lietu tika atrastas ātri vien, jo tās jau vīrs bija patstāvīgi pircis arī agrāk – olas un šokolāde. Arī sviests tika atrasts. Tad nu palika grūtākais – cepamās lietas! Izstaigājot dažādas veikala ejas, pēc ilgāka laika tika atrasts cepampulveris. Droši vien cepamajam papīram jābūt tepat kaut kur, ja reiz te ir arī tas pulveris, vīrs nodomāja. Taču nekas par to neliecināja.. Pēc ilgstošiem neveiksmīgiem meklējumiem vīrs tomēr saņēmās un apjautājās par cepampapīra eksistences vietu kādai no veikala darbiniecēm. Tā nu viss vajadzīgais bija sagādāts.

Pārrodoties mājās, vīrs izlēma uzreiz sākt cepšanas procesu, precīzi soli pa solim ievērojot aprakstu.

Šokolādi un sviestu izkausē

Šim pašam pirmajam punktam vīrs iepriekš nebija pievērsis vajadzīgo uzmanību. Kas par vājprātu – vai tiešām šokolāde jājauc kopā ar sviestu?? Divas pilnīgi pretējas lietas! Bet nu pēc apraksta tā izskatās, tāpēc vīrs nolēma atslēgt smadzenes un vienkārši automātiski pildīt soļus. Bet kā lai šīs lietas izkausē? Arī par to nekas nebija teikts. Vasarā varētu mēģināt saulē, bet tagad, ziemā, jau laikam nesanāks.. Jāliek kādā traukā pie radiatora? Varbūt uz plīts kādā trauciņā? Bet tad laikam piedegs.. Ej nu sazini, kā tur bija paredzēts, bet vīrs tomēr izlēma riskēt un kausēt katliņā uz plīts. Katliņā tika samesti vienlaicīgi šokolādes gabali un vajadzīgais sviesta daudzums (drausmīgi pretdabiski!) un kausēšana varēja sākties.

Sviests un šokolāde kūst vienā putrā - brrrrr..

Sviests un šokolāde kūst vienā putrā - brrrrr..

Nākamie divi procesa soļi izskatījās ļoti vienkārši:

Pieliek cukuru, tējkaroti cepampulvera

Uz virtuves svariem tika nosvērts vajadzīgais daudzums cukura un piebērts izkusušajai masai. Cepampulvera sakarā gan vīram atkal radās šaubas – vai tiešām tikai viena tējkarote? Viss pārējais bija tik daudz – sviests čupām, cukurs kaudzēm, bet tagad tikai viena tējkarote? Tas jau tikpat kā nelikt nemaz, nav jēgas.. Tomēr vīrs atkal atcerējās par smadzeņu izslēgšanu un aklu sekošanu protokolam, līdz ar ko cepampulvera tējkarote arī nonāca maisījumā. Te gan nebija teikts, ko īsti nozīmē tējkarote – nolīdzināta, ar kaudzīti, ar kaudzi vai kā? Nācās improvizēt!

Saputo

Tā nu vīrs bija nonācis līdz šai pašai neskaidrākajai lietai – saputošanai. Tā kā nebija skaidrības par šī vārda nozīmi aplūkojamajā kontekstā, tad vīrs samierinājās ar vienkāršu maisīšanu putošanas vietā, līdz izskatījās, ka viss maisījums kļuvis vairāk vai mazāk viendabīgs.

Maisījums kļuvis viendabīgs

Maisījums kļuvis viendabīgs

Pa vienai pieliek olas, saputo

Olas, tas ir kā – jēlas, vai?? Nekas par olu vārīšanu vai cepšanu iepriekš nebija minēts, tātad laikam jau jēlas, lai cik tas nenormāli arī neizklausītos.. Vīrs kaut kad sen, sen bērnībā bija jēlu olu ar nazi sitis pušu un metis laukā iekšas, bet nu jau šīs iemaņas droši vien būs zudušas. Tomēr tik traki nebija – vīrs ar nazi pārsita olas čaumalu, iztecināja tās saturu traukā ar maisījumu, gāja mazgāt rokas, un tad iemaisīja olu maisījumā, līdz tas atkal kļuva viendabīgs. Tad šie procesa soļa apakšsoļie tika atkārtoti vēl divas reizes.

Pirmā ola pielikta, tagad tik jāsamaisa un jāatkārto vēl divas reizes

Pirmā ola pielikta, tagad tik jāsamaisa un jāatkārto vēl divas reizes

Pieliek miltus

Diezgan vienkāršs darbiņš – milti tiek nomērīti, piebērti un samaisīti. Uz brīdi vīram gan rodas šaubas par to, cik liela izmēra glāze jāņem, lai nomērītu receptē prasītās `2 glāzes`, bet beigās tiek paņemta pirmā glāze, kas gadās pie rokas.

Mīklu ar tējkaroti liek uz cepampannas, kura izklāta ar cepampapīru

Hmm, kāpēc tieši ar tējkaroti? Vai tam kāda nozīme? Ā, pareizi, es taču taisu cepumus, vīrs atminējās, tad jau laikam jāliek tādā formā, kādā būs cepumi. Bet kādā formā cepumiem jābūt? Apraksts šajā ziņā atkal klusē.. Kārtējā vieta, kur nabaga vīram nākas improvizēt. Tā nu vīrs ar tējkaroti sāka likt uz cepampapīra mīklas gabaliņus vienkārši kā čupiņas bez jebkādas formas. Izskats nebija diez ko patīkams, bet pēc smaržas likās, ka tiešām varētu būt uz šokolādes cepumu pusi, nav tā, ka galīgi greizi kaut kas izdarīts. Likšanas procesā izrādījās, ka visai mīkla uz pannas nepietiek vietas – laikam nāksies cept divreiz.

Jā, starp citu – šajā vietā vīram pirmo reizi nācās saskarties ar terminu `mīkla`, kas iepriekš nekur netika izmantots.. Tomēr vīrs bija krietni attapīgs un ātri vien apjauta, ka par mīklu laikam tiek saukts tas maisījums, kurš radies līdzšinējā procesa izpildes rezultātā.

Pirmā panna salikta, lielākā daļa mīklas izlietota

Pirmā panna salikta, lielākā daļa mīklas izlietota

Cep 190 grādos apmēram 15 minūtes

Ahā – cepeškrāsnij, izrādās, pats var regulēt temperatūru, nevis tā, kā cepot olu uz plīts. Kas to būtu domājis! Taču vīra pierei atkal nācās saraukties, secinot, ka cepeškrāsnij var regulēt ne to vien – blakus temperatūras riņķim atrodas vēl viens riņķis ar visādiem jocīgiem simboliem ap to, kas laikam norāda dažādus cepšanas režīmus. Protams, ka receptes autoriem nebija ienācis prātā norādīt pareizo cepšanas režīmu. Ehh, atkal improvizācija.. Vīrs izvēlējās režīmu, kur izskatījās, ka karstums apņem cepamo gan no augšas, gan apakšas, un uzstādīja noteikto temperatūru, kā arī uzņēma vajadzīgo laiku.

Rezultāts – visai ēdami šokolādes cepumi, ne piedeguši, ne kā. Labi vien ir, beigās vēl nodomāja vīrs, ka necentos procesā iedziļināties ar prātu, bet tikai precīzi mēģināju sekot līdzi aprakstam.

Cepies, cepies, kukulīti!

Cepies, cepies, kukulīti!

Labu apetīti!

P.S. Vēl jāpiemin, ka vīram nācās ar šo neprātīgi sarežģīto darbu nevis vienkārši tikt galā vienam bez jebkādas palīdzības no malas, bet pat vēl spēt noslēpt arī visas pēdas, lai sieva neko par to neuzzinātu – likvidēt visus procesā radušos atkritumus, nokopt sasmērētos traukus, atdzesēt cepeškrāsni, salikt atpakaļ vietās izmantotās sastāvdaļas un rīkus, noslēpt veikalā iepirktās pāri palikušās sastāvdaļas, izvēdināt telpu, lai nav jūtama cepumu smarža, kā arī, protams, noslēpt pašus gala produktus. Ne vieglāks darbs par pašu cepšanas procesu..!

4 thoughts on “Kā kāds skrējējs cepumus cepa..

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s